Baby Jane

 

Oksasen romaani Baby Jane on ilmestynyt vuonna 2005 ja se kuvaa seksuuaalivähemmistöjen ja mielenterveysongelmaisten asemaa suomalaisessa yhteiskunnassa.

 

Kirjassa on kaksi päähenkilöä, joista toinen on kirjan nimetön minäkertoja. Kertojalla on diagnosoitu masennus ja hän on luonteeltaan melko myöntyväinen ja hieman myös naivii. Verrattuna kirjan toiseen päähenkilöön hän on ulkoisesti paljon naisellisempi ja nuorempi. Romaanin toinen päähenkilö on Piki, kertojan maskuliininen tyttöystävä, jolla on lyhyiksi ajellut hiukset ja joka pukeutuu miehekkäisiin vaatteisiin. Piki on luonteeltaan omapäisempi ja nostaa helposti pystyyn riidan, jos esimerkiksi kertoja utelee liikaa asioista, joita Piki ei tahdo tälle kertoa. Lisäksi Pikillä on ongelmia alkoholin kanssa ja myös hänellä on diagnosoitu masennus, joka tosin ilmenee hyvin eri tavoilla kuin kertojalla ja johtaa lopulta äärimmäiseen tekoon, joka saatta myös kertojan vaikeuksiin ja vankilaan teosta, jota tämä ei edes todellisuudessa tehnyt.

 

Kirjan rakenne on rikkonainen ja lyhyiden lukujen välillä tapahtuu aikahyppyjä niin eteen kuin taaksekin päin. Kirja on jaettu myös viiteen erilliseen osakokonaisuuteen, jotka käsittelevät hieman eri asioita kertojan elämästä, kuitenkin niin, että kaikki viisi osaa kuvaavat aikaa siitä eteenpäin, kun kertoja on tavannut Pikin. Ensimmäisessä osassa heidän suhdettaan kuvataan kaikken romanttisimmin ja vaikka lukijalle tehdäänkin selväksi, että parilla on ongelmia, ne eivät näytä vielä ylitsepääsemättömiltä vaan kertoja ja Piki elävät suhteellisen onnellisina yhdessä.

 

Toisessa osassa hypätään aikaan, jossa kertoja ja Piki ovat eronneet ja kertoja seurustelee nyt Joonatan-nimisen miehen kanssa, mutta suhde ei ole onnellinen sillä kertoja kaipaa Pikiä. Syy eroon ei kuitenkaan vielä selviä, mutta tulee selväksi, että jotain pahaa on tapahtunut. Kolmanteen osaan siirryttäessä hypätään ajassa taakse päin, takaisin aikaan jolloin kertoja ja Piki seurustelevat, mutta nyt heidän ongelmansa pahenevat mm. siitä syystä, että Pikin entinen tyttöystävä näyttää roikkuvan kiusallisen tiiviisti Pikin elämässä, mikä häiritsee kertojaa mutta Piki ei silti suostu selittämään asiaa tälle.

 

 Neljäs osa alkaa sillä, että syy kertojan ja Pikin suhteen päättymiseen selviää, mutta tästä huolimatta kertoja jää tärkeäksi osaksi Pikin elämää, sillä Pikin masennus on muuttunut erittäin vakavaksi ja hän viettää vuoden poistumatta asunnostaan niin, että kertoja ja Pikin toinen entinen tyttöystävä Bossa pitävät hänestä huolta. Lopulta Piki päätyy elämänsä suhteen radikaaliin ja epätoivoiseen ratkaisuun, jossa tarvitsee kertojan apua ja saakin kertojan suostuteltua avukseen erään vanhan lupauksen takia. Viidennessä luvussa kertoja muistelee vielä Pikin päätöksen toteuttamista ja aikaa jona kertoja itse asuu Joonatanin kanssa, kunnes hän joutuu tuomituksi rikoksesta, jonka todennäköisimmin teki Pikin entinen tyttöystävä Bossa. Kirja päättyy kertojan kuvaukseen vankilasta, jota hän vertaa Pikin elämään.

 

Oksasen romaanista teki mielenkiintoisen sen rikkonainen rakenne, joka paljasti lukijalle välillä väläyksiä tulevasta, mutta palasi sitten takaisin aiempiin tapahtumiin. Tästä rakenneseikasta johtuen kirja oli hyvin koukuttava, sillä mitä enemmän tulevasta paljastui, sitä kiihkeämmin tahtoi tietää mitkä tapahtumat johtivat tulevaisuudesta paljastettuihin asioihin ja mitä tulevaisuudessa tarkkaan ottaen tapahtui. Mielenkiintoista oli myös hyvin realistinen vaikka osittain myös todella kärjistetty kuva seksuaalivähemmistöistä ja mielenterveysongelmaisista. Huolimatta kärjistetystä kuvasta, romaanin tapahtumat oli kuitenkin helppo kuvitella todellisiksi.

 

Baby Janen tapahtumat sijoittuivat Helsinkiin ja osa tapahtumapaikoista, kuten Kallion kirjasto, oli tarkkaan nimeltä määriteltyjä, mutta silti tapahtumapaikat eivät olleet niin suuressa merkityksessä etteivätkö tapahtumat olisi voineet sijoittua myös mihin tahansa muuhun suurempaan kaupunkiin. Tapahtumapaikat eivät siis varsinaisesti olleet olennainen osa romaanin tapahtumia.

 

220 sivuisen romaanin lukeminen oli nopeaa ja helppoa huolimatta sen rakenteesta ja siksi sitä voikin suositella kaikentasoisille lukijoille. Lisäksi mielenkiintoinen aihe ja koukuttava juoni takasivat sen, ettei lukemiseen mennyt montaakaan tuntia, sillä halu selvittää loppuratkaisu pakotti lukemaan tarinan nopeasti loppuun saakka!

 

Teksti ja kuva: Essi Lilja 09B