Sofi Oksasen romaani Puhdistus on kirjailijan viimeisin teos, joka on ilmestynyt vuonna 2008. Teos kertoo kahden erilaisen naisen kohtaamisesta juuri pari vuotta sitten itsenäistyneessä Virossa. Aliide Truu on asunut koko ikänsä maaseudulla ja elänyt Neuvostoliiton miehittämässä Virossa. Hänen kaapissaan kummittelevat menneisyyden luurangot: epätoivoinen rakkaus, kadonneen siskon selvittämätön kohtalo ja suuret uhraukset, joita on rakkaidensa vuoksi joutunut tekemään. Zara on nuori tyttö, jolla oli suunnitelmia elämäänsä varten. Hänellä oli poikaystävä ja unelma lääketieteelliseen pääsystä. Kuitenkin hän päätyi Berliiniin prostituoiduksi muiden naisten kanssa. Romaani käsittelee näiden kahden naisen menneisyyttä ja molempien kokemaa vääryyttä.

Romaani on tyypillistä Sofi Oksasen tyyliä. Alistetut naishenkilöt, historiallisuus ja syvimmät itsepetokset ovat hänen ominta alaansa. Hänen historian tietämyksensä tulee esiin erinomaisesti elävän kerronnan kautta. Ovathan Oksasen juuret Virossa, ettei se mikään ihme olekaan, että hän hyvin osaa asiasta kertoa.

Teos sopii hyvin nykyaikaan, vaikka se kertookin tapahtumista jo 1930-luvulta. Viron kenties hämäräksi jäänyt historia Neuvostoliiton vallan alla, tulee paremmin valoon. Myös naisen aseman parantaminen on nykyaikana edelleen oleellinen asia ja teoksessa heijastuukin Oksasen feministinen ajattelutapa.

Itse pidin teoksesta paljon, sillä vahvat naishenkilöt tekivät minuun vaikutuksen. Vaikka kirjan juoni hyppi vuosikymmeneltä toiselle, sitä oli yllättävän helppo lukea. Oksanen kirjoittaa taitavasti epätoivoisista tunteista ja itsepetoksesta. Henkilöt ovat mielenkiintoisia ja tapahtumat yllättäviä ja ennalta-arvaamattomia. Kirja kokoutti jo parin ensimmäisen luvun jälkeen ja sai ymmärtämään, ettei sorto ja alistaminen ole sotien päättymisen jälkeen päässyt loppumaan.      

Arvosteluita:     
http://www.ess.fi/?article=218000

http://www.savonsanomat.fi/viihde/kirjat/sofi-oksanen-puhdistus/108738

http://www.kaleva.fi/uutiset/puhdistus-kirjan-arvostelu-kalevassa/767972